Ανακοίνωση

Collapse
No announcement yet.

Οδηγίες και Δελτία Τύπου από τον ΠΙΣ

Collapse
X
 
 • Φίλτρο
 • Χρόνος
 • Προβολή
Διαγραφή όλων
νέα άρθρα

 • Οδηγίες και Δελτία Τύπου από τον ΠΙΣ

  Δελτία Τύπου, οδηγίες και συμβουλές για την αντιμετώπιση της πανδημίας
  Τελευταία επεξεργασία από gensec; 16-03-2020, 09:59 AM.

 • #2
  Οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας  Αυξημένη εγρήγορση αλλά και απόλυτη ψυχραιμία, συνιστά ο πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος (πισ) στους ιατρούς όλης της χώρας, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού. Δεδομένου ότι ο ιός covid-19 έχει διασπαρεί και στη γειτονική ιταλία, όπου και καταγράφονται ήδη δεκάδες κρούσματα αλλά και θάνατοι, ο πισ εφιστά την προσοχή του ιατρικού κόσμου της χώρας, προκειμένου να τηρεί απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό ο πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος επικαιροποιεί όλες τις οδηγίες, Βάσει των νέων επιδημιολογικών κριτηρίων και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, ενώ υπενθυμίζει τα όσα πρέπει να τηρούν οι ιατροί όλης της χώρας στην περίπτωση που διαχειριστούν πιθανό κρούσμα κορωνοϊού.

  οι αναλυτικές οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του κορωνοϊού σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, έχουν ως εξής:

  κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό covid-19, θα πρέπει να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις, καθώς και προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.

  πρωτίστως όμως οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει. σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον εθνικό οργανισμό δημόσιας υγείας (εοδυ) για περαιτέρω οδηγίες στο τηλέφωνο τηλ. 210-5212000.

  σε ότι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους. επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.

  σε ότι αφορά στη διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων από τους γιατρούς σύμφωνα με τον εοδυ:

  σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ιογενούς πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην κίνα, συστήνονται τα παρακάτω:

  -χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή

  -εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο

  -εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων

  σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή

  -άμεση ενημέρωση της επιτροπής νοσοκομειακών λοιμώξεων

  -άμεση δήλωση του περιστατικού στον εθνικό οργανισμό δημόσιας υγείας

  μέτρα πρόληψης και ελέγχου διασποράς της λοίμωξης από τον ιό covid-19

  βασικές προφυλάξεις

  οι βασικές προφυλάξεις περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή, τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο, την ορθή διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων, την αποκομιδή μολυσματικών υλικών, την καθαριότητα και την απολύμανση επιφανειών καθώς και την αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού και του ιματισμού που χρησιμοποιείται στον ασθενή.

  η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων αναπνευστικής υγιεινής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική:

  -χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή.

  -κάλυψη μύτης και στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντιλο.

  -εφαρμογή υγιεινής χεριών μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις.

  σημειώνεται ότι η ορθή και συστηματική χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών.

  επίσης, ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών με απορρυπαντικό και νερό καθώς και η χρήση των κοινών απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου) είναι επαρκής. η διαχείριση του ιματισμού, των σκευών εστίασης και των μολυσματικών απορριμμάτων θα γίνεται σύμφωνα με τις συνήθεις και προκαθορισμένες διαδικασίες ασφαλείας.

  επιπρόσθετες προφυλάξεις για τη διαχείριση περιστατικού με πιθανή λοίμωξη από τον ιό

  προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων

  όλα τα άτομα που έρχονται σε επαφή με τον ασθενή (μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος, επισκέπτες και προσωπικό υπηρεσιών υγείας), θα πρέπει να εφαρμόζουν εκτός των βασικών προφυλάξεων και τις προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.

  -οι ασθενείς νοσηλεύονται σε επαρκώς αεριζόμενο μονόκλινο θάλαμο και εάν αυτό δεν είναι δυνατό συν-νοσηλεύονται με άλλον ασθενή με πιθανή λοίμωξη από τον ιό covid-19.

  -τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1 μέτρου μεταξύ των κλινών στους θαλάμους νοσηλείας.

  -ορισμός συγκεκριμένων επαγγελματιών υγείας που θα εμπλακούν αποκλειστικά στη

  νοσηλεία των ασθενών.

  όλα τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με τον ασθενή θα πρέπει να εφαρμόζουν:

  -μάσκα ffp2

  -οφθαλμική προστασία/προστασία προσώπου (ασπίδα προσώπου ή

  προστατευτικά γυαλιά ευρέως πεδίου)

  -καθαρή μη αποστειρωμένη αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια

  -γάντια μιας χρήσεως (αποστειρωμένα όταν η διαδικασία το απαιτεί)

  -υγιεινή των χεριών

  -αποφυγή επαφής ματιών, μύτης ή στόματος με δυνητικά μολυσμένα χέρια

  ιατρικός εξοπλισμός (στηθοσκόπια, θερμόμετρα, πιεσόμετρα) αποκλειστικής χρήσης για τον συγκεκριμένο ασθενή. στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό ο ιατρικός

  εξοπλισμός καθαρίζεται και απολυμαίνεται από τον ένα ασθενή στον άλλο.

  -περιορισμός των μετακινήσεων του ασθενή στις απόλυτα αναγκαίες για ιατρικούς λόγους και χρήση της μικρότερης δυνατής διαδρομής

  -ενημέρωση του τμήματος υποδοχής του ασθενή για την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου και πρόληψης της διασποράς

  -το προσωπικό που μεταφέρει τον ασθενή πρέπει να εφαρμόζει τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας και την υγιεινή των χεριών

  -χρήση αποκλειστικού φορητού ακτινολογικού ή άλλου διαγνωστικού εξοπλισμού

  -καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή ο ασθενής

  -περιορισμός του αριθμού των μελών της οικογένειας και των επισκεπτών στο ελάχιστο δυνατό

  -καταγραφή όλων των ατόμων που εισέρχονται στο θάλαμο του ασθενή

  συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού και των επισκεπτών.

  αερογενείς προφυλάξεις

  χειρισμοί που μπορεί να προκαλέσουν αερόλυμα (π.χ. ενδοτραχειακή διασωλήνωση, μη επεμβατικός μηχανικός αερισμός, τραχειοτομή, καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, βρογχοσκόπηση, χρήσηambu) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης κοροναϊών.

  οι επαγγελματίες υγείας που διενεργούν χειρισμούς με κίνδυνο πρόκλησης αερολύματος θα πρέπει να εφαρμόζουν:

  -μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (ffp3)

  -οφθαλμική προστασία/προστασία προσώπου (ασπίδα προσώπου ή προστατευτικά

  γυαλιά ευρέως πεδίου)

  -καθαρή μη αποστειρωμένη αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια και εάν δεν είναι

  διαθέσιμη, αδιάβροχη ποδιά για προστασία από ενδεχόμενη διαβροχή της ρόμπας

  από μεγάλη ποσότητα βιολογικών υγρών.

  -γάντια μιας χρήσεως (αποστειρωμένα όταν η διαδικασία το απαιτεί)

  -υγιεινή των χεριών

  οι χειρισμοί αυτοί θα πρέπει να διενεργούνται σε επαρκώς αεριζόμενο θάλαμο ή σε θάλαμο αρνητικής πίεσης εάν είναι εφικτό. ο αριθμός των επαγγελματιών υγείας στο θάλαμο, θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο απαραίτητο.

  διάρκεια εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και πρόληψης της διασποράς

  οι βασικές προφυλάξεις πρέπει να εφαρμόζονται συστηματικά και σε κάθε περίπτωση. τα πρόσθετα μέτρα των προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων θα πρέπει να εφαρμόζονται όλο το διάστημα που ο ασθενής είναι συμπτωματικός.
  Για το δ.σ. του π.ι.σ.


  Ο πρόεδρος Ο γενικός γραμματέας

  δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δρ. Γεώργιος Ι. Ελευθερίου

  Πλαστικός χειρουργός Αγγειοχειρουργός
  Τελευταία επεξεργασία από gensec; 16-03-2020, 10:02 AM.

  Σχόλιο


 • #3
  ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ Ή ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΈΣ

  Ο ΠΙΣ, σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης για αναστολή της λειτουργίας σχολείων όλων των βαθμίδων, ΙΕΚ, πανεπιστημίων και φροντιστηρίων από σήμερα και για 14 ημέρες, συστήνει στους σπουδαστές και φοιτητές:
  • Εάν φοιτούν σε πόλεις και περιοχές όπου έχουν παρουσιαστεί πολλά κρούσματα κορωνοϊού όπως είναι η Αθήνα, η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη, να αποφύγουν να ταξιδέψουν αυτές τις μέρες στα πατρικά τους σπίτια αν αυτά βρίσκονται σε περιοχές χωρίς κρούσματα. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η πιθανή διασπορά του κορωνοϊού στα μέρη αυτά.
  • Εάν στα πατρικά τους υπάρχουν ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών ή/ και ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, είναι επίσης προτιμότερο να μην μεταβούν σε αυτά για να τους προστατεύσουν.

  Η περίπτωση της Τουρκίας

  Επίσης ο ΠΙΣ εκφράζει την ανησυχία του για την επιμονή της Τουρκίας να μην ανακοινώνει κρούσματα. Δεδομένου ότι στα ανατολικά σύνορά της, ειδικά με το Ιράν, μαίνεται εδώ και εβδομάδες επιδημία του Covid-19 με εκατοντάδες νεκρούς, ο ΠΙΣ θεωρεί απίθανο να μην υπάρχουν κρούσματα στη γείτονα.

  Συστήνει ως εκ τούτου σε ιατρικό προσωπικό και πολίτες να θεωρούν την Τουρκία χώρα προέλευσης υψηλού κινδύνου, όπως αυτήν την στιγμή είναι δυστυχώς και η δοκιμαζόμενη Ιταλία, και να αντιμετωπίζουν ανάλογα κάθε ταξιδιώτη ή διερχόμενο από αυτήν (την Τουρκία).

  Ώρα ευθύνης: Σημαντικός ο περιορισμός των παιδιών

  Τέλος, ο ΠΙΣ συστήνει στους γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας (όλων των βαθμίδων) να τηρήσουν την προτροπή του υπουργού Υγείας και να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι τις ημέρες αυτές. Δεν έχει νόημα να είναι κλειστά τα σχολεία αλλά τα παιδιά να συγχρωτίζονται σε φροντιστήρια, να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα με έναν ή δύο συμμαθητές, να πηγαίνουν σε αθλητικές δραστηριότητες (ειδικά αυτές που γίνονται σε εσωτερικούς χώρους), να ακολουθούν συλλόγους σε εκδρομές και δραστηριότητες, ακόμα και να μαζεύονται σε χώρους διασκέδασης ή σπίτια κατά μεγάλες ομάδες.

  Η προσωπική ευθύνη, η ατομική πρωτοβουλία, η επίδειξη υπευθυνότητας από τον καθένα εξ ημών, είναι αυτά που μπορούν να αναχαιτίσουν τον ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού και να δώσουν στην χώρα μας το χρόνο να προετοιμαστεί αλλά και να εισέλθει στην Άνοιξη, όπου παρατηρείται επιστημονικά ύφεση γενικά των ιώσεων λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.
  Για το ΔΣ του ΠΙΣ

  Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

  Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου

  Πλαστικός Χειρουργός Αγγειοχειρουργός

  Σχόλιο


  • #4
   Αθήνα, 12 Μαρτίου 2020

   Α.Π.: 5053
   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   Λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού σε ολόκληρο τον πλανήτη και την ανακήρυξη του covid 19 σε πανδημία, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) συνιστά σε όλους τους πολίτες να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή και να τηρούν όλες τις οδηγίες που εκδίδονται από τον ΕΟΔΥ και από τους ειδικούς επιστήμονες.

   Στο πλαίσιο αυτό ο ΠΙΣ συνιστά τον περιορισμό των επισκέψεων σε κλειστούς χώρους διασκέδασης όπου υπάρχει έντονος συνωστισμός (όποιοι συνεχίζουν να λειτουργούν), όπως είναι νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, καφενεία κ.α.

   Ταυτόχρονα ο ΠΙΣ συνιστά και στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας, να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας, όπως αερισμό των χώρων, απολύμανση όταν αυτό είναι εφικτό, αλλά μεταξύ άλλων και διατήρηση απόστασης μεταξύ των θαμώνων προκειμένου να περιορισθεί η πιθανότητα διασποράς του κορωνοϊού.

   Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπενθυμίζει ότι ήδη με βάση τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών θα πρέπει να υπάρχει αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής στις συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων.

   Χώροι άθλησης και γυμναστήρια

   Σε ότι αφορά στα γυμναστήρια και τους χώρους άθλησης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συνιστά την αποφυγή των επισκέψεων ειδικά στα άτομα που μπορεί να παρουσιάζουν προβλήματα υγείας ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και στα άτομα που παρουσιάζουν έστω και ήπια συμπτώματα που θυμίζουν κορωνοϊό (καταρροή, βήχας, αναπνευστική δυσχέρεια κ.α.).

   Άλλωστε οι χώροι αυτοί ευνοούν τη μετάδοση των ιών εξαιτίας της επαφής που υπάρχει με τα όργανα άθλησης, αλλά και την εφίδρωση που παρατηρείται σε όσους τους επισκέπτονται.

   Τέλος ο ΠΙΣ σε αυτήν την κρίσιμη υγειονομικά στιγμή και για τη χώρα μας, υπενθυμίζει την ατομική ευθύνη που πρέπει όλοι να επιδείξουμε ώστε να περιορισθεί όσο το δυνατόν η εξάπλωση του κορωνοϊού.

   Σχόλιο


   • #5
    Δελτίο Τύπου: Ο Π.Ι.Σ. καλεί όλους να παραμείνουν στο σπίτι

    Αθήνα 13 Μαρτίου 2020

    Α.Π.: 5067
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάνει έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην επισκέπτονται νοσοκομεία και ιατρεία όταν δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα (δύσπνοια, υψηλό πυρετό). Όταν έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον ιατρό του και να μην αναζητούν τεστ για τον κορωνοϊό χωρίς ιατρική παραπομπή!

    Επίσης συστήνεται να μην επισκέπτονται οι πολίτες τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά ιατρεία για προληπτικές εξετάσεις και προβλήματα υγείας που μπορούν να περιμένουν μερικές εβδομάδες. Με τις άσκοπες επισκέψεις σε δομές υγείας, κινδυνεύουν να μεταδώσουν ή να προσβληθούν από κορωνοϊό.

    Είναι σημαντικό επίσης γα την έκβαση της πανδημίας η αποφυγή κλειστών χώρων με πολλά άτομα και ο συγχρωτισμός ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους. Οι οδηγίες αυτές πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι προαιρετικές, αλλά υποχρεωτικές ειδικά για τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο, όπως είναι οι χρόνια πάσχοντες και οι άνω των 70 ετών. Αλλά είναι υποχρεωτικές και για όλους τους υπόλοιπους που επιθυμούμε να προστατεύσουμε ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

    Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ενημερώνει, ότι στο πλαίσιο αυτών των αναγκαίων μέτρων πρόληψης οι ιατρικοί σύλλογοι όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστοί για το κοινό μέχρι νεοτέρας. Οι γιατροί θα εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά. Κλειστές εξάλλου, συστήνουμε να παραμείνουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό καθώς είναι πια εφικτή η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση αλλά και οι τηλεφωνικές συνεννοήσεις.

    Με το παράδειγμα των Κινέζων και Ιταλών γιατρών και νοσηλευτών που κράτησαν και συνεχίζουν να κρατούν Θερμοπύλες στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί εξάλλου τους Έλληνες γιατρούς να αποδείξουν το υψηλό τους φρόνιμα.

    Ο ΠΙΣ βεβαιώνει τους πολίτες και την Πολιτεία ότι το ιατρικό προσωπικό της χώρας έχει υψηλού επιπέδου εξειδίκευση, θάρρος και αποφασιστικότητα, χαρακτηριστικά που το καθιστούν από κάθε άποψη έτοιμο να αντιμετωπίσει την πρόκληση της πανδημίας.

    Οι μεν γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων έχουν μέσα στα χρόνια της κρίσης, πραγματοποιήσει αλλεπάλληλα crash test των αντοχών τους και έχουν αποδείξει ότι μπορούν -και υπό συνθήκες υποστελέχωσης και ελλείψεων- να παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες. Κάτι το οποίο είναι βέβαιο ότι θα πράξουν και υπό συνθήκες πανδημίας. Οι δε γιατροί του ιδιωτικού τομέα είναι πάντα έτοιμοι να επιτελέσουν το σπουδαίο έργο της αποσυμφόρησης των νοσοκομείων από τα περιστατικά τα οποία δεν χρειάζονται νοσηλεία. Και να δώσουν έτσι την ευκαιρία στο δημόσιο σύστημα να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

    Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί ωστόσο, την Πολιτεία να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στις βελτιώσεις που έχει ήδη εξαγγείλει, ώστε να μην χάσουμε το «παράθυρο» για αντιμετώπιση της πανδημίας στην χώρα μας.

    Στο κάλεσμα της Πολιτείας για την στελέχωση των δομών υγείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απαντά με προτροπή προς τους γιατρούς της χώρας να ανταποκριθούν χωρίς καθυστέρηση επανδρώνοντας τα νοσοκομεία στα τμήματα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    Αν οι κινήσεις μας είναι συντονισμένες και άμεσες, η κατάσταση θα παραμείνει υπό έλεγχο και δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα της έκτασης που βλέπουμε στην Ιταλία.

    Ευχόμαστε καλή δύναμη σε όλους τους συναδέλφους!
    Για το ΔΣ του ΠΙΣ

    Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

    Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου

    Πλαστικός Χειρουργός Αγγειοχειρουργός

    Σχόλιο


    • #6
     Αθήνα 16 Μαρτίου 2020

     Α.Π.: 5096
     Θέμα: Νέο Forum και Helpdesk ενημέρωσης από τον ΠΙΣ για τον κορωνοϊό


     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


     Γραμμή ενημέρωσης και επικοινωνίας τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους γιατρούς, ενεργοποίησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην έγκυρη ενημέρωση του πληθυσμού αλλά και του ιατρικού κόσμου, στην εξαιρετικά δύσκολη υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

     Ειδικότερα ο ΠΙΣ έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο Forum ενημέρωσης και διαλόγου για τον κορωνοϊό, μέσω του οποίου μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες τόσο οι πολίτες, όσο και οι γιατροί.

     Το Forum (https://forum.pis.gr/) διαθέτει δυο ξεχωριστές ομάδες, μία για τους πολίτες και μία για τους ιατρούς. Στις ψηφιακές ομάδες ενημέρωσης απαντούν στελέχη του ΠΙΣ τα οποία βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον ΕΟΔΥ και τις αρμόδιες αρχές, μέσω ειδικού «κόκκινου» τηλεφώνου, ώστε να υπάρχει άμεση καθοδήγηση.

     Τηλεφωνικό Helpdesk

     Ταυτόχρονα έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και ειδικό τηλεφωνικό Helpdesk σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά στους ιατρούς όλης της χώρας και όχι στους πολίτες.

     Στην τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας που λειτουργεί καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα 9 πμ - 9 μμ., οι γιατροί μπορούν να ενημερώνονται και να λαμβάνουν καθοδήγηση και για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, καθώς ο ΠΙΣ βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή πληροφόρησης με τον ΕΟΔΥ.

     Ήδη τα πρώτα 24ωρα λειτουργίας του τηλεφωνικού Helpdesk, ο ΠΙΣ δέχτηκε εκατοντάδες τηλεφωνήματα από γιατρούς από όλη τη χώρα, καθώς ήδη είχαν ενημερωθεί σχετικά οι Ιατρικοί Σύλλογοι.

     Την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Helpdesk, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πραγματοποίησε την πρώτη βάρδια από τα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
     Για το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.
     Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας     Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου

     Πλαστικός Χειρουργός Αγγειοχειρουργός

     Σχόλιο


     • #7
      Κορωναΐός

      Οδηγίες διαχείρισης ασθενών στα ιατρεία και πολυϊατρεία
      Δίδονται επιγραμματικά οι προτάσεις του ΠΙΣ προς το ΥΥΚΑ, σχετικά με τη διαχείριση του κορωναϊού στα ιατρεία:

      1. στα ιδιωτικά ιατρεία εξυπηρετούνται μόνο επείγοντα περιστατικά.

      2. οι ασθενείς γίνονται δεκτοί μόνο μετά από ραντεβού και μόνο ένα συνοδό εφόσον είναι απολύτως απαραίτητος.

      3. ασθενείς χωρίς ραντεβού αξιολογούνται στην εξωτερική πόρτα του ιατρείου και εισέρχονται αναλόγως.

      4. παθολόγοι, γενικοί ιατροί, πνευμονολόγοι, παιδίατροι, ώρα, οφθαλμίατροι και ειδικότητες που εξετάζουν παιδιά πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας. ιατρεία που δέχονται παιδιά και ενήλικες τα δέχονται σε διαφορετικές ημέρες και απολυμαίνονται καθημερινά.

      5. εργαστήρια παντός είδους δέχονται μόνο επείγοντα με ανάλογα μέτρα προστασίας. η γνωμάτευση των εξετάσεων και η αποστολή των αποτελεσμάτων γίνεται μέσω ίντερνετ ή φαξ. δεν παραδίδονται αποτελέσματα με τη φυσική παρουσία του ασθενούς ή συνοδών.

      6. πρόβλεψη παράτασης όλων των συνταγών για χρόνια νοσήματα αυτόματα μέσω ΗΔΙΚΑ.

      7. όλες οι άδειες ασθενείας να γίνονται αποδεκτές από τις υπηρεσίες χωρίς έγκριση από επιτροπές και χωρίς βεβαιώσεις γνήσιου υπογραφής.

      8. κάθε είδους επιτροπές ασθενών σταματούν να δέχονται ασθενείς. εξετάζονται μόνο επείγουσες περιπτώσεις διαδικτυακά.

      Οι αναλυτικότερες οδηγίες που θα πρέπει να τηρηθούν έχουν ως εξής:

      1. τηλεφωνική επικοινωνία και ραντεβού:

      Οι ιατροί θα πρέπει να κρίνουν τηλεφωνικά την αναγκαιότητα του ραντεβού και να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τα επείγοντα ή τα απολύτως απαραίτητα. 0α πρέπει να προβλεφθεί απόσταση ασφαλείας μεταξύ των ραντεβού ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

      2. υποδοχή:
      • > οι ασθενείς θα πρέπει να αναμένουν σε αποστάσεις ασφαλείας (εάν είναι εφικτό > 2μέτρα) στην αίθουσα αναμονής.
      • > να επιτρέπεται μόνος ένας συνοδός ανά ασθενή, εκτός ειδικών περιπτώσεων.
      • > να υπάρχει φροντίδα ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος αναμονής των ασθενών.
      • > ο ασθενής οφείλει να δηλώσει την αιτία της επίσκεψης ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. σε περίπτωση δήλωσης εμπύρετου, βήχα, αναπνευστικής λοίμωξης κλπ θα πρέπει να μπει απλή χειρουργική μάσκα στον ασθενή και να προβλεφθεί διακριτός χώρος αναμονής με επαρκή αερισμό.
      • > ο ασθενής θα πρέπει να προβεί σε απαραίτητη επάλειψη αντισηπτικού διαλύματος στα χέρια του πριν οποιαδήποτε εξέταση.
      • > τα απολυμαντικά χαρτομάντιλα και υλικά επαφής με τον ασθενή να αποβάλλονται σε κλειστά δοχεία απορριμμάτων.

      3. εσωτερική οργάνωση:

      Το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να ακολουθεί αυστηρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

      4. κλινική εξέταση:
      • Οι ιατροί που έρχονται σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένους ή πιθανούς ασθενείς με covid-19 πρέπει να φορούν τον κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας, βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ.
      • Εξαιρετικά σημαντική είναι η εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενούς.
      • Ο ιατρικός εξοπλισμός (στηθοσκόπια, θερμόμετρα, πιεσόμετρα) καθαρίζεται και απολυμαίνεται από τον ένα ασθενή στον άλλο.
      • Ύποπτα περιστατικά να προγραμματίζονται ως το τελευταίο ραντεβού της εκάστοτε ημέρας ώστε να ακολουθεί η απολύμανση, ο εξαερισμός του χώρου κλπ.
      • Για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού θα πρέπει να γίνει τηλεφωνική αξιολόγηση, ακολουθώντας τις οδηγίες που έχει συντάξει ο πισ. σε ύποπτο κρούσμα σύμφωνα με τον ορισμό από ΕΟΔΥ, ακολουθεί επικοινωνία με τον εοδυ ή με το ήθΐρ άθ5ΐ< του πισ (τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι στη διάθεση των ιατρικών συλλόγων), ώστε στη συνέχεια να δοθούν σαφείς κατευθύνσεις στον ασθενή.

      5. συνταγογράφηση:

      0 ασθενής επικοινωνεί με τον ιατρό τηλεφωνικά και ο ιατρός προβαίνει σε λήψη ιστορικού και είσοδο στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσα από το αμκα του ασθενούς και αναγραφή τρίμηνης / εξάμηνης συνταγής σε χρόνια νοσήματα. ο σκοπός της προεργασίας είναι να περιορισθεί η διαμονή του ασθενούς στο χώρο του ιατρείου.

      6. εργαστήρια:
      • Το προσωπικό των εργαστηρίων θα πρέπει να τηρεί τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
      • Τα εργαστήρια δέχονται ασθενείς για αιμοληψία και οι απαντήσεις στέλνονται με θ - ιύ13π, φαξ, διαδίκτυο, εφαρμογές κλπ για να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών και ο συνωστισμός τους.
      • Να ακολουθείται αυστηρά η διαδικασία για τα μολυσματικά απόβλητα.

      7. αναστολή εργασίας και άδεια υπηρεσίας:

      Ιατροί μεγάλης ηλικίας ή που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες οφείλουν να έχουν αυξημένη επαγρύπνηση.

      8. Σε περίπτωση θετικής διάγνωσης:

      Ιατρεία και εργαστήρια που διαγιγνώσκουν θετικά κρούσματα υποχρεούνται να ενημερώνουν τον ΕΟΔΥ άμεσα με υποβολή των αντίστοιχων έντυπων δηλώσεων.

      Στόχος όλων μας είναι να διατηρήσουμε σε απομόνωση το μέγιστο αριθμό ασθενών κατ' οίκον εφόσον η πορεία / βαρύτητα της νόσου το επιτρέπει.
      Τελευταία επεξεργασία από gensec; 16-03-2020, 09:40 PM.

      Σχόλιο


      • #8
       Λειτουργία ιδιωτικών Ιατρών και Εργαστηρίων

       Αθήνα, 15-3-2020

       Α.Π. 5088

       Προς τους

       Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας       Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

       Παρακαλούμε για τη σχολαστική τήρηση των οδηγιών που συστήσαμε χθες σχετικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων. Τα ατομικά μέτρα προστασίας των ιατρών των νοσηλευτών και των εργαζομένων σε ιατρεία και εργαστήρια θα πρέπει να λαμβάνονται με μεγάλη σχολαστικότητα.

       Η διαφύλαξη της υγείας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι πρωταρχικής σημασίας τις επόμενες ημέρες.

       Θεωρούμε επίσης αυτονόητο ότι οι γιατροί όλης της χώρας καθοδηγούμε και βοηθούμε τηλεφωνικά οιοδήποτε συμπολίτη μας, Και εμείς παραμένουμε στο σπίτι εφόσον δεν εργαζόμαστε.

       Καλή δύναμη σε όλους.

       Για τον Π.Ι.Σ

       Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

       Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου

       Πλαστικός Χειρουργός Αγγειοχειρουργός

       Σχόλιο


       • #9
        Π.Ι.Σ.: Άμεση ανάγκη ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας


        Αθήνα, 15-3-2020

        Α.Π.: 5089

        Προς τους

        Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας        ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας»

        Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

        Παρακαλούμε για την επείγουσα ενημέρωση των μελών σας σχετικά με τις πιεστικές ανάγκες που υπάρχουν για γιατρούς στο Δημόσιο Τομέα. Σας αποστέλλουμε συνημμένα τη σχετική προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

        (https://www.moh.gov.gr/articles/news...a-topothethshs)

        Επίσης εφόσον υπάρχουν συνάδελφοι διαθέσιμοι να εργαστούν με δελτίο παροχής υπηρεσιών των ιδίων ειδικοτήτων, παρακαλούμε να σας το δηλώσουν ΑΜΕΣΑ και να ενημερωθεί ο Π.Ι..Σ.

        Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.

        Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
        Για τον Π.Ι.Σ.

        Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

        Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου

        Σχόλιο


        • #10
         Επιστολή Π.Ι.Σ. προς Υπουργό Υγείας και Υπουργό Ανάπτυξης, με κοινοποίηση στον Υφυπουργό Υγείας για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών


         Αθήνα, 15-3-2020

         Α.Π.: 5087

         Προς

         τον Υπουργό Υγείας

         κ. Βασίλειο Κικίλια

         Προς

         τον Υπουργό Ανάπτυξης

         κ. Άδωνι Γεωργιάδη         Κοινοποίηση:

         1. Υφυπουργό Υγείας

         κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη

         2. Ε.Ο.Δ.Υ.

         Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

         Αισθανόμαστε ότι η λειτουργία των Λαϊκών αγορών, υπαίθριων αγορών και παζαριών όταν διενεργείται κατά το συνηθισμένο τρόπο, αποτελεί εστία εξάπλωσης του ιού λόγω του συγχρωτισμού ανθρώπων (πελατών και ιδιαίτερα ηλικιωμένων) της μετακίνησης των εμπόρων από περιοχή της χώρας σε άλλη περιοχή και της ελλειπούς τήρησης κανόνων προσωπικής υγιεινής για αντικειμενικούς λόγους (βρύσες σαπούνια κ.λπ)

         Θεωρούμε αναγκαία την επείγουσα λήψη μέτρων.
         Για τον Π.Ι.Σ.

         Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

         Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου

         Πλαστικός Χειρουργός Αγγειοχειρουργός

         Σχόλιο


         • #11
          Επιστολή Π.Ι.Σ. προς Υπ. Υγείας, Υφυπ. Υγείας, Γεν. Γραμματέα Δημ. Υγείας & ΕΟΔΥ: Δομές προσφύγων και μεταναστών, αεροδιακομιδές από τα νησιά και σύσταση για απαραίτητα μέτρα προστασίας προς τα ΜΜΕ

          Αθήνα 17.3.2020

          ΑΠ: 5109

          Προς τον

          Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια

          Υφυπουργό Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνη

          Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Π. Πρεζεράκο

          ΕΟΔΥ

          Κοινοποίηση

          Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας

          Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

          Αισθανόμαστε ότι, για τη συμπλήρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας είναι αναγκαίο οι δομές και οι καταυλισμοί που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες, να θεωρηθούν ως μία κατοικία και όλοι οι συγκατοικούντες εντός, ως κάτοικοι της ιδίας οικίας.

          Κατά συνέπεια, θα πρέπει να λειτουργούν κλειστές, για τη προφύλαξη τόσο των προσφύγων και μεταναστών, όσο και του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα.

          Σχετικά με τις αεροδιακομιδές από τη νησιωτική χώρα και επειδή αυτές σε πιθανά κρούσματα του ιού, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τα πληρώματα που τις διενεργούν, ζητούμε να υπάρξουν σαφείς κλινικές οδηγίες-κριτήρια, προς όλους όσους ασκούν ιατρική σε νησί, ώστε οι διακομιδές ασθενών να γίνονται έγκαιρα και μόνο με πλωτά μέσα.

          Τέλος, παρακαλούμε να υπάρξει σύσταση προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, από τα εξωτερικά τους συνεργεία και τους ρεπόρτερ, οι οποίοι θα πρέπει να θεωρούνται υψηλού κινδύνου, λόγω της φύσεως της εργασίας τους. Επίσης υπάρχει ανάγκη οδηγιών για την απολύμανση των τηλεοπτικών στούντιο, στα οποία συχνά οι συνθήκες εξαερισμού, είναι πλημμελείς.

          Αναμένοντας τη θετική ανταπόκρισή σας.
          Για τον Π.Ι.Σ.

          Ο Πρόεδρος Ο Γεν.Γραμματέας

          Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου
          Πλαστικός Χειρουργός Αγγειοχειρουργός

          Σχόλιο


          • #12
           Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση Name:	18-3-20, 14.41.jpeg Views:	0 Size:	26,5 KB ID:	54
           Προς Αθήνα, 18-3-2020
           τους Ιατρικούς Συλλόγους Α.Π.: 5138
           της χώρας
           Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

           Σας ενημερώνουμε ότι η τήρηση των οδηγιών που εστάλησαν εχθές σχετικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων είναι απολύτως αναγκαία για τον περιορισμό της κίνησης των ασθενών και μέσω αυτού της διασποράς του ιού.
           Οιαδήποτε ιατρική πράξη δύναται να αναβληθεί για μικρό χρονικό διάστημα, οφείλουμε να την αναβάλλουμε (τακτικοί επανέλεγχοι, προληπτικές εξετάσεις , τακτικοί εμβολιασμοί ενηλίκων και παιδιών)
           Παρακαλούμε για την ενημέρωση των ιατρών μελών του Συλλόγου σας.


           Επίσης σας ενημερώνουμε ότι η λειτουργία του Π.Ι.Σ. 9 το πρωϊ με 9 το βράδυ , σε καθημερινή βάση μέχρι τη λήξη της κρίσιμης κατάστασης, θα μεταφερθεί και θα γίνεται τις προσεχείς ημέρες, από απόσταση. Συνιστούμε αντίστοιχη λειτουργία και για τους Ιατρικούς Συλλόγους, ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση των συναδέλφων ιατρών.

           Επίσης, ιατροί που επέστρεψαν στη χώρα από ταξίδι στο εξωτερικό μετά τις 16-3- και ειδικά από την Μ. Βρετανία , υποχρεούνται να μείνουν σε περιορισμό κατ’ οίκον 14 ημέρες.


           Τέλος, υπενθυμίζουμε τις αυξημένες ανάγκες του Ε.Σ.Υ. για τις οποίες υπάρχει σχετική προκήρυξη για πρόσληψη επικουρικών ιατρών, την οποία παρακαλούμε να επαναπροωθήσετε στα μέλη σας.


           Για τον ΠΙΣ

           Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

           Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος Δρ. Γεώργιος Ι. Ελευθερίου

           Πλαστικός Χειρουργός Αγγειοχειρουργός           Τελευταία επεξεργασία από gensec; 18-03-2020, 01:57 PM.

           Σχόλιο


           • #13
            ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα

            Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση Name:	18-3-20, 14.41.jpeg Views:	0 Size:	26,5 KB ID:	58
            Αθήνα, 18-3-2020            Τον Πρόεδρο Α.Π.: 5139
            του Ε.Ο.Δ.Υ.
            κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα


            Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

            Η οδηγία του Ε.Ο.Δ.Υ. για προληπτικό κατ΄ οίκον περιορισμό 7 ημερών αντί 14 για ιατρούς που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα χωρίς τη λήψη των απαραιτήτων μέτρων προστασίας, έχει προκαλέσει ανησυχία στους ιατρούς.

            Παρακαλούμε διευκρινίστε μας τους επιστημονικούς λόγους για την αλλαγή της οδηγίας αυτής.

            Για τον ΠΙΣ

            Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

            Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος Δρ. Γεώργιος Ι. Ελευθερίου

            Πλαστικός Χειρουργός Αγγειοχειρουργός
            Τελευταία επεξεργασία από gensec; 18-03-2020, 02:08 PM.

            Σχόλιο


            • #14
             The job retention model was so successful in Greece that it was a case study by Mauro Testaverde and Gordon Betcherman, essaydune author and PhD writer https://essaydune.com/research-paper-writer/ in Business school. Greek Labor Market has been an example to all countries striving to survive in Covid Economics times.

             Σχόλιο

             Εργαζόμαστε...
             X