Ανακοίνωση

Collapse
No announcement yet.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορωναΐό

Collapse
X
 
 • Φίλτρο
 • Χρόνος
 • Προβολή
Διαγραφή όλων
νέα άρθρα

 • Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορωναΐό

  Στο συγκεκριμένο θέμα μπορούν να γίνουν ερωτήσεις πολιτών για τον κορωναιό και θα απαντηθούν από τους πιστοποιημένους ιατρούς του ΠΙΣ

 • #2

  Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο κορωνοϊό SARS–CoV-2
  Τι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV-2;

  Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.
  Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;

  Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.
  Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;

  Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.
  Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;

  Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή
  Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;

  Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.
  Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

  Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.
  Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει τόσο γρήγορα;

  Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.
  Τι σημαίνει έχω έρθει σε επαφή με τον ιό;

  «Επαφή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.
  Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;

  Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊου SARS-CoV-2, αναφέρονται κατωτέρω:

  Οδηγίες ατομικής υγιεινής
  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.
  Τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με κάποιον που υποψιάζομαι πως έχει COVID-19;

  Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 210.52.12.054 ή στο 1135 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.
  Μπορεί η μάσκα να με προστατεύσει αποτελεσματικά από το COVID-19;

  Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.
  Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19;

  Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου.

  Σχόλιο


  • #3
   Θα ήθελα να σας κάνω δύο ερωτήσεις: 1. Διάβασα στα επίσημα στοιχεία ότι το 76% των θανόντων είχαν υπέρταση και αν και δεν έχει εξηγηθεί επιστημονικά, αυτό κατατάσσει τους υπερτασικούς ( σαν κι εμένα, τα τελευταία 23 χρόνια) στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Σας παρακαλώ να μου πείτε αν ισχύει. 2. Επίσης διάβασα και είδα σε βιντεάκι από κάποιον γιατρό ότι κάποια ουσία στα αντιυπερτασικά φάρμακα, οι αναστολείς ΜΕΑ ενδέχεται να αλληλεπιδρούν με μία πρωτείνη του ιού και γι αυτό τον λόγο , εμείς που την έχουμε στο σώμα μας να κινδυνεύουμε περισσότερο. Ισχύει? Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και ανυπομονώ για την απάντησή σας.

   Σχόλιο


   • gensec
    gensec σχολίασε
    Editing a comment
    Δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη ένδειξη που να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διακόψετε τα αντιυπερτασικά φάρμακα και άρα πρέπει να τα συνεχίσετε κανονικά. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με τον καρδιολόγο σας

  • #4
   Καλησπέρα σας. Έχω απροσδιόριστη, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο πνευμονολόγος, χρόνια ασθματική βρογχίτιδα και μέχρι τον Σεπτέμβρη έκανα καθημερινή θεραπεία με φάρμακα, η σύσταση των οποίων αποτελείται από τα ενεργά συστατικά βουδεσονίδη και φορμοτερόλη (Pulmoton) και τη μοντελουκάστη (Miralust). Σταμάτησα την εν λόγω αγωγή πριν από έξι μήνες και επρόκειτο να την ξεκινήσω κατά τις συστάσεις του πνευμονολόγου που με εξέτασε, αρχές Μαρτίου με την έναρξη της εαρινής περιόδου. Διάβασα τις τελευταίες μέρες ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, και ουσίες όπως η ιβουπροφένη και άλλες μπορεί να επιδεινώνουν ή να αυξάνουν την προδιάθεση για μια πιο σοβαρή νόσο σε περίπτωση θετικού κρούσματος κορονοϊού. Για τον λόγο αυτό, αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποια ενημέρωση ή γνώση για τυχόν σύνδεση του κορονοϊού με φάρμακα που συνταγογραφούνται σε ευπαθείς ομάδες με άσθμα ή ασθματική βρογχίτιδα, και συγκεκριμένα αν υπάρχει σύνδεση του κορονοϊού με ουσίες όπως η βουδεσονίδη, η φορμοτερόλη και η μοντελουκάστη. Όσοι παίρνουν φάρμακα για άσθμα και ασθματική βρογχίτιδα πρέπει να ξεκινήσουν λόγω εαρινής περιόδου και λόγω ύπαρξης συμπτωμάτων, όπως βήχα, να παίρνουν την αγωγή τους; Πρέπει όσοι έχουν άσθμα και χρόνια βρογχίτιδα να συνεχίσουν την θεραπεία τους ακόμα κι αν είναι ασυμπτωματικοί στον κορονοϊό; Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω πουθενά αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με αυτά τα ερωτήματα. Θα σας ήμουν ευγνώμων, αν μπορούσατε να με κατατοπίσετε. Σας ευχαριστώ πολύ.

   Σχόλιο


   • #5
    Καλησπέρα,

    Σχετικά με τα προϊοντα που φέρνουμε σπίτι από το σουπερμάρκετ, υπάρχουν οδηγίες σχετικά με το πως και εάν χρειάζεται να τα απολυμάνουμε ένα προς ένα ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι συσκευασίες τους δεν θα είναι μολυσμένες με κορονοϊό;

    Επίσης, ποιό είναι το χρονικό διάστημα που ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός σε μία επιφάνεια;

    Ευχαριστώ

    Σχόλιο


    • gensec
     gensec σχολίασε
     Editing a comment
     Θα πρέπει να πιάνετε τις σακούλες με γάντια να βγάζετε τα προϊόντα και στη συνέχεια να πετάτε τις σακούλες στη συνέχεια να απολυμαίνεται τις συσκευασίες, ο ιός μπορεί να διατηρηθεί ζωντανός στις επιφάνειες για αρκετές ώρες ανάλογα με την επιφάνεια και μπορεί να φτάσει ακόμη και πάνω από 24 ώρες

   • #6
    Επανέρχομαι για να διευκρινίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κόψουμε τη θεραπεία, αλλά μήπως πρέπει να την τροποποιήσουμε, ώστε να μην περιέχει τη συγκεκριμένη ουσία?

    Σχόλιο


    • gensec
     gensec σχολίασε
     Editing a comment
     Σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε με τον Καρδιολόγο σας που ξέρει τη συνολική αγωγή που παίρνετε καθώς και πιθανές άλλες παθήσεις που έχετε

   • #7
    Ερωτηση σχετικα με ασθμα: υποφερω απο εποχιακο ασθμα, συχνα την ανοιξη. Ειμαι σε αγωγη μονο σε περιοδους εξαρσης. Προ δυο εβδομαδων ξεκινησα να εχω πονολαιμο, που κρατησε μεχρι πριν 3-4 μερες. Στην αρχη ειχα λιγα δεκατα, μετα μονο τον πονολαιμο. Τις τελευταιες 3-4 μερες, υποχορωντας ο λαιμος, αρχισα να εχω δυσκολια στην αναπνοη οταν μιλησω για πανω απο λιγα λεπτα, και οσο προχωραει η μερα και χρειαζεται να ειμαι σε συναντησεις (διαδικτυακα) η μιλαω με τα παιδια μου επιδεινωνεται, ποναει η πλατη απο την κουραση να αναπνευσω. Φλεγματα λιγα και διαφανη. . Κατα τα αλλα δε νιωθω κατι, ειμαι σε καλη διαθεση, απυρετη κλπ. Εχω ξεκινησει την αγωγη μου (symbicort) αλλα δεν βλεπω αποτελεσμα. Υπο φυσιολογικες συνθηκες, θα το απεδιδα σε ασθματικη κριση, και θα επισκεπτομουν πνευμονολογικο ιατρειο για ρυθμιση της δοσης μου. Τωρα τι θα πρεπει να κανω; Υποψην, εργαζομαι σε μεγαλη πολυεθνικη, και υπηρξαν επισκεπτες απο γραφεια οπου υπαρχουν κρουσματα, αν και κανεις επιβεβαιωμενα ασθενης στο γραφειο.

    Σχόλιο


    • gensec
     gensec σχολίασε
     Editing a comment
     Να επικοινωνήσετε με τον πνευμονολόγο σας ή τον ΕΟΔΥ για οδηγίες

   • #8
    Με συγχωρείτε που επανέρχομαι σε θέμα που έχει απαντηθεί ήδη, αλλα προσωπικά έχω απορίες και επειδή μετά από 7 ημέρες απομόνωσης χρειάζομαι κάποια ψώνια ζητώ την κατανόησή σας..

    Γράψατε:

    "Θα πρέπει να πιάνετε τις σακούλες με γάντια να βγάζετε τα προϊόντα και στη συνέχεια να πετάτε τις σακούλες στη συνέχεια να απολυμαίνεται τις συσκευασίες, ο ιός μπορεί να διατηρηθεί ζωντανός στις επιφάνειες για αρκετές ώρες ανάλογα με την επιφάνεια και μπορεί να φτάσει ακόμη και πάνω από 24 ώρες"

    Απορίες:
    1. Με τα φρούτα τι γίνεται; Θέλω να αγοράσω μια σακούλα πορτοκάλια. Θα πρέπει να τα απολυμάνω; Να τα πλύνω ένα ένα με σαπούνι; Τα άλλα λαχανικά;
    2. Το ίδιο και με τ αυγά.
    3. Κάποια πράγματα έχουν πλαστική συσκευασία λ.χ. μακαρόνια. Μπορούν να πλυθούν με σαπούνι. Αρκεί;
    4. Κάποια πράγματα έχουν χάρτινη συσκευασία. Πως απολυμαίνονται; Σημειωτέον, είμαι από τους άτυχους που δούλευε και δεν μπόρεσε να πάρει μέρος στις μεγάλες μάχες των σούπερ μάρκετ και τώρα δεν έχω απολυμαντικά (τζελ, πανάκια κλπ) πέραν χλωρίνης, λίγου οινοπνεύματος και σαπουνιών.
    5. Στο σούπερ μάρκετ έχει νόημα η μάσκα; Γάντια σαφώς αλλά μάσκες έχω μόνο 2-3. Οι υφασμάτινες πολλαπλών χρήσεων κάνουν κάτι; Γενικά αν δεν έχω κάποιο σύμπτωμα (βήχας, καταρροή, πυρετός) η μάσκα έχει νόημα;

    Και πάλι συγνώμη για το σεντόνι. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τη δουλειά που κάνετε.

    Σχόλιο


    • #9
     Καλησπέρα σας,

     Γνωστή μου, ηλικίας 61 ετὠν, πέρασε την ίωση από 13/3. Το τεστ όμως έγινε στις 25/3. Σήμερα έχει αναρρώσει. Επιτρέπεται να κυκλοφορεί; Μήνας πλέον μέσα, θέλει να βγεί γιά τις προσωπικές της ανάγκες ψώνια κλπ. Πόσο επικίνδυνο είναι γιά τήν ίδια καί γιά τούς υπόλοιπους. Χρειάζεται νά φοράει μάσκα καί γάντια. Ακόμα εξετάσεις δεν έχει κάνει. Αισθάνεται 90% στην υγιή της κατάσταση. Λίγο πονοκέφαλο, πόνους στό σώμα έχει κάνει μετακόμιση ότι αντέχει!!!!
     Καλή σας Ανάσταση κ Καλό Πάσχα. Ρωτώ εγώ διότι τό μορφωτικό της επίπεδο δέν την βοηθάει γιά επικοινωνία. Ευχαριστώ γιά τό ενδιαφέρον. Υγειένεται (Εγώ, πάλι δέν γνωρίζω από forum καί αναρτήσεις)
     Τελευταία επεξεργασία από Ανδρέας Παναγόπουλος; 17-04-2020, 10:22 PM.

     Σχόλιο


     • #10
      GMC-UK private doctors answeres all the questions required for my research. I contacted General Medical Council 8 weeks ago to get an official approval of using their case studies in my cited bibliography lists on domyhomework4me.onl academic and laboratory papers for Medicine students.

      Σχόλιο

      Εργαζόμαστε...
      X